Tencere alırsın dersı kaynatırsın (Şakaydı bu)
DERS NASIL KAYNATILIR?
1. HOCALARIN ZAAFLARINI ÖĞRENİN
Ders kaynatmanın temel tekniği budur bence. Mesela Hülya Panavur gibi bir feministin dersiyse kaynatmak istediğiniz, yapmanız gereken beyaz çorap giyen bir erkekten laf açmaktır. Başka bir şey demenize gerek yok çünkü dersin bundan sonrası hocanın konuşmalarıyla geçecek ve 45 dakika su gibi akacaktır. Eğer Faruk Ülger gibi bi fanatiğin dersini kaynatacaksanız ;hocam noolacak bu fenerin hali?; diye söze başlayın.
2.SORU SORUN
Bizim ders kaynatmak istemekteki temel amacımız uyumaktır. Ama bu yöntem sadece ders işlemek istemediğiniz zamanlarda işe yarar. Dişinizi sıkıp diğer derse kadar beklemelisiniz uyumak için. Soru sorarak kaynatabileceğiniz derslerin başında TARİH gelir çünkü olaylar genelde birbiriyle bağlantılı olur ve hoca size cevap verirken pek çok şeyden bahsetmek zorundadır. Bu sırada vakit nasıl geçer anlamaz bile.
3.YAZILIMIZ VAR, DİYİN
Bu yöntem İngilizce ve matematik gibi ;8 saatlik dersler için idealdir. ;Hocam biz sürekli matematik işlemekten sıkıldık; diye konuya girerseniz baştan kaybetmişsinizdir. Çünkü hocanın girdiği dersten sıkılmak demek hocanın kendisinden sıkılmak demektir. Eh az sonra dersini kaynatacağınız hocayı kırmamalısınız dimi? Mesela hocaya test çektirmesini, onu da okuldan sonra çözeceğinizi ama şimdi çok önemli yazılıya çalışmak zorunda olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Test konusunda endişelenmeyin. Arzu gibi bi manyak vardır çözen. Ondan alırsınız cevapları
4.HOCAYA SÜPRİZ PARTİ YAPIN
Bunun için bazı şartları taşıyıp taşımadığınızı kontrol edelim hemen. Sınıfınızda dayanışma güçlü mü? O zaman doğan bir sınıf elemanı var mı? Dersini kaynatmak istediğiniz hoca midesine düşkün mü? Cevaplarınız evetse hemen harekete geçin. 1;er lira toplayın. Pastaneyi arayın. Pastayı sipariş edip geliş saatini tam da o hocanın dersinin teneffüsüne denk getirin. Ortamı hazırlayın. Pastayı öğretmenler masasına koyun. Tam hoca gelirken mum üflensin ve hocaya üzgün olduğunuzu ama pastanın geciktiğini söyleyin. Ardından bir dilim pasta uzatın hocaya. O pastasını yerken siz hem dersi kaynatmanın, hem doğum günü çocuğuna sürpriz yapmanın, hem eğlenmenin hem de pastanın tadına varın.
5.SINIFIN KAPISINI BOZUN
Bu benim keşfim değil ama çok işe yarıyo. Kapıyı öyle bozun ki içerden açılsın ama dışardan açılmasın. Teneffüste de aksi gibi tüm sınıf dışarıdayken rüzgâr kapıyı örtsün ve dışarıda kalın:) dersin hocası geldiğinde en üzgün halinizle ;dışarıda kaldık; diye yuvasız kuşlar gibi inleyin. Hoca oğlanlardan birini hademeyi bulması için gönderecektir ama çocuk bulamaz. Hoca az sonra tekrar gönderecektir. Bu noktada hademeyi kafaya almak gerekiyo geç gelmesi için. Hoca kızarsa diyeceği söz şu olsun: ;tornavidayı arıyodum; bu biraz geçici bi yöntem. Dersi hep aynı şekilde kaynatmaktan sıkılıp yeni heyecanlar aradığınızda kullanabilirsiniz..
6. HER ZAMAN BİR FEDAİNİZ OLSUN
Öğrencinin anlatımıyla gerçekleşen tarih, eğitim bilimleri, coğrafya gibi derslerde nöbetleşe konu çalışın. Her derste bir kişi konuya çalışsın ve ben anlatçam desin ki hoca yine kimse çalışmamış diyip listeden kaldırmasın. Bu fedai derse çok iyi hazırlanmalıdır. Gerekirse birkaç kaynaktan çalışmalıdır ki dersin sonuna kadar rahat rahat uyusun herkes.
7.ETKİNLİK YAPIN
Mesela yerli malı haftası. Hocaya haber vermeden organizasyonu yapın. Herkes evinden pastasını, böreğini getirsin; teneffüste sıraları açık büfe modunda düzleyin. Yiyecekleri sıraların üzerine koyun. Hoca gelip o yiyeceklerle karşılaştığında size hayır diyemeyecektir. Yalnız burada 1. maddeyi de dikkate almak lazım. Hocanın yine midesine düşkün bir hoca olması gerekiyor. Bir başka etkinlik: film izlemek. Bunun için İngilizce dersleri idealdir. Dersin olduğu günün sabahından tüm sınıfları haberdar etmelisiniz. Şu saatlerde DVD ve televizyon bizde diye ki sonra onları televizyonu almak için dövüp de yorulmayın:) her şey ayarlandıktan sonra ;hocam biz yazılılardan çok bunaldık, elimizde de çok eğitici bir film var; diye konuya girin.
8.TARTIŞMA KONUSU AÇIN
Bunun için en uygun ders ise T.D.E;dir. Baştaki hazırlık çalışmalarında müthiş yorum soruları var çünkü. Biz şahsen edebiyat derslerinin çoğunu tartışarak geçiriyoruz. En favori tartışma konuları ise: dilimizdeki yabancı sözcükler, kadın erkek eşitliği ve yozlaşan gençliktir..;